10 fouten bij het kopen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hot, het is de bedoeling dat je er minimaal 25 jaar profijt van hebt. Dat kan, maar dan moeten deze 10 fouten voorkomen worden.

1. Doe het zelf pakketten

Je kan ervoor kiezen om het zelf te installeren om zo kosten te besparen. Maar wij raden dit af, dit is echt een vak apart. Als er namelijk een defect in een zonnepaneel voorkomt dan zal de fabrikant aangeven dat de installatie onjuist was waardoor de garantie vervalt.

2. Offerte zonder bezoek

Vertrouwen op een offerte zonder dat de installateur langs is geweest is onverstandig omdat de prijs zeer onnauwkeurig kan zijn. Wij adviseren dan ook altijd om een installateur langs te laten komen en op locatie een opname te doen. Op deze manier kun je afwijkingen achterafvoorkomen. Daarnaast is het een mooi moment om alle vragen op locatie te stellen. Aan de andere kant is het zo dat partijen die een offerte op afstand sturen kunnen profiteren van schaalvoordelen waardoor uw zonnepanelen een stuk goedkoper kunnen zijn dan een partij die bij u langskomt voor adviesgesprek. Let wel op dat de kwaliteit en garantievoorwaarden van de panelen en installatie niet achteruitgaan.

3. De goedkoopste optie kiezen

Het kiezen van de goedkoopste optie lijkt logisch, maar kan uiteindelijk duurder uitpakken. Goedkopere panelen hebben vaak een lagere kwaliteit en kortere garantieperiode dan duurdere panelen. Daarnaast kan het zijn dat goedkopere panelen minder efficiënt zijn in het opwekken van energie en dus minder geld besparen op de energierekening.

4. Niet letten op de kwaliteit

Naast de efficiëntie en garantie is ook de kwaliteit van de panelen en de installatie belangrijk. Goedkope panelen en installaties hebben vaak een lagere kwaliteit, wat kan leiden tot snellere slijtage en dus een kortere levensduur. Investeer daarom in panelen en installaties van hoge kwaliteit, zodat je er minimaal 25 jaar van kunt genieten.

5. Niet letten op het vermogen

Het vermogen van de panelen is belangrijk bij het bepalen van de opbrengst van de installatie. Let daarom goed op het vermogen van de panelen bij het kopen ervan. Een hoger vermogen betekent niet alleen een hogere opbrengst, maar ook minder benodigde panelen en dus minder installatiekosten.

6. Niet letten op het rendement

Het rendement van de panelen geeft aan hoe efficiënt ze zijn in het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Let daarom goed op het rendement van de panelen bij het kopen ervan. Panelen met een hoger rendement zijn duurder, maar besparen uiteindelijk meer op de energierekening.

7. Niet letten op het merk

Het merk van de panelen en de installatie is ook belangrijk. Kies voor gerenommeerde merken met een goede reputatie, zodat je verzekerd bent van kwaliteit en betrouwbaarheid.

8. De installateur

De installateur is minstens zo belangrijk als de panelen zelf. Kies daarom voor een ervaren en betrouwbare installateur met goede referenties. Zo ben je verzekerd van een goede installatie en een optimale opbrengst van de panelen.

9. Type omvormer

De omvormer is het hart van de installatie en is verantwoordelijk voor het omzetten van de opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom voor gebruik in huis. Kies daarom voor een kwalitatieve en betrouwbare omvormer die past bij het vermogen van de panelen.

10. Dakconstructie

De dakconstructie moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de panelen te kunnen dragen. Laat daarom altijd een dakcheck doen voordat de panelen worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de dakconstructie sterk genoeg is.