Hoe kies je een laadpaal voor thuis?

Het kiezen van een laadpaal voor thuis kan een uitdagende taak zijn als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen of er al één hebt.

Er zijn echter verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste laadpaal voor uw behoeften. In dit artikel zullen we enkele van deze factoren bespreken om je te helpen de juiste laadpaal voor thuis te kiezen.

Snelheid van opladen

De snelheid van opladen is een belangrijk aspect bij het kiezen van een laadpaal voor je elektrische auto. De laadsnelheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de laadpaal, de capaciteit van de accu van jouw auto en het type oplaadkabel dat je gebruikt.

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar op de markt met verschillende laadsnelheden.

Basislaadpalen

Basislaadpalen hebben meestal een vermogen van 3,7 kW en kunnen een elektrische auto in ongeveer 6 tot 8 uur volledig opladen, afhankelijk van de capaciteit van de accu.

Snellere laadpalen

Snellere laadpalen hebben meestal een vermogen van 7 kW tot 22 kW en kunnen een elektrische auto in ongeveer 2 tot 5 uur opladen.

Supersnelle laadpalen

Er zijn ook supersnelle laadpalen beschikbaar die een vermogen hebben van 50 kW of meer, waarmee je jouw auto in ongeveer 30 minuten kunt opladen.

Het is belangrijk om rekening te houden met jouw rijbehoeften bij het kiezen van de juiste laadsnelheid. Als je voornamelijk korte ritten maakt en de auto 's nachts thuis oplaadt, dan is een basislaadpaal wellicht voldoende. Maar als je regelmatig lange afstanden aflegt en snel wilt kunnen opladen, dan is een snellere laadpaal wellicht een betere optie. Het is ook goed om te weten dat niet alle elektrische auto's geschikt zijn voor supersnelle laadpalen. Raadpleeg daarom de handleiding van jouw auto om te zien welk type laadpaal geschikt is voor jouw auto.

Aantal fasen 

Bij het kiezen van een laadpaal voor thuis, is het ook belangrijk om rekening te houden met het aantal fasen van jouw elektrische aansluiting. De meeste woningen
in Nederland hebben een enkelfasige aansluiting van 230 volt. Dit betekent dat de stroom via één energiekanaal wordt geleverd aan de laadpaal.

1 fase of 3 fase?

Een laadpaal voor thuis kan werken op een enkelfasige aansluiting, maar als je elektrische installatie in huis een driefasige aansluiting heeft, dan kun je overwegen om een driefasige laadpaal te installeren. Een driefasige laadpaal kan namelijk sneller laden dan een enkelfasige laadpaal omdat deze over drie energiekanalen beschikt.

Het is belangrijk om te weten welk type aansluiting je hebt, omdat het kan bepalen welke soort laadpaal geschikt is voor jouw behoeften en hoe snel je auto kan opladen. Als je twijfelt over welke laadpaal geschikt is voor jouw situatie, kun je altijd contact opnemen met een professionele installateur om u te adviseren.

Connectiviteit

Veel laadpalen zijn tegenwoordig uitgerust met connectiviteitsfuncties, zoals wifi of mobiele toegang. Hierdoor kun je de status van je laadpaal op afstand controleren en ontvangt je meldingen wanneer je voertuig volledig is opgeladen of wanneer er problemen zijn met je laadpaal. Het is belangrijk om te overwegen of je deze functies nodig hebt bij het kiezen van een laadpaal.

Installatiegemak

Het installatiegemak van een laadpaal is ook een belangrijke factor om te overwegen. Sommige laadpalen zijn eenvoudiger te installeren dan andere en vereisen minder ingrijpende aanpassingen aan uw elektrische systeem. Het is belangrijk om te overwegen of je de installatie zelf kunt uitvoeren of dat je een professional moet inschakelen om de installatie voor je te doen.

Prijs

Tot slot is de prijs een belangrijke factor bij het kiezen van een laadpaal voor thuis. De prijs van laadpalen voor thuis kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de snelheid van opladen, het merk, de functies en de installatiekosten. Over het algemeen zijn de kosten voor een basislaadpaal die op een enkelfasig stroomnet werkt lager dan die voor een laadpaal die op een driefasig stroomnet werkt en/of hogere laadsnelheden biedt. Bovendien kunnen laadpalen met extra functies, zoals connectiviteit, veiligheidsvoorzieningen en installatiegemak, duurder zijn dan eenvoudigere modellen.

Over het algemeen kan de prijs van een laadpaal voor thuis variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's. Hieronder vind je enkele voorbeeldprijzen van laadpalen:

Basis thuislader: tussen €400 en €800

Slimme thuislader: tussen €800 en €1.500

Laadpalen met hoog vermogen: tussen €1.500 en €3.000

Laadstations voor bedrijven: tussen €3.000 en €10.000 of meer.

Het is belangrijk om te overwegen welke functies je nodig hebt en welk budget je hebt voordat je een laadpaal kiest. Het is ook belangrijk om te controleren of er eventuele subsidies beschikbaar zijn in jouw regio om de kosten te verlagen.

Naast de aanschafkosten is het belangrijk om ook rekening te houden met de operationele kosten van de laadpaal. Dit zijn de kosten van de elektriciteit die wordt gebruikt om je voertuig op te laden, evenals eventuele onderhoudskosten. Sommige laadpalen bieden ook opties voor dynamische tariefstelling, waarbij de laadkosten afhankelijk zijn van de energieprijzen op dat moment, wat kan leiden tot lagere kosten.

Verschil wallbox en laadpaal

Wallbox

Een wallbox is een kleinere en minder krachtige laadoplossing die direct aan een muur of paal kan worden bevestigd. Deze laadpunten hebben meestal een vermogen van 3,7 kW tot 22 kW en zijn geschikt voor huishoudelijk gebruik en kleine bedrijven. Ze worden geleverd met een stroomkabel die is aangesloten op het elektriciteitsnet en een laadstekker die in het voertuig kan worden gestoken. Wallboxes hebben vaak ook extra functies, zoals een ingebouwde kWh-meter en de mogelijkheid om de laadstatus op afstand te controleren.

Laadpaal

Een laadpaal is veel groter en krachtiger laadstation dat op een eigen paal staat en is ontworpen voor intensiever gebruik, zoals op openbare plaatsen en parkeergarages. Deze laadpunten hebben een hoger vermogen van 22 kW tot 350 kW en zijn geschikt voor snelladen. 

Is mijn energiecontract geschikt voor een laadpaal?

Wanneer je je elektrische auto thuis oplaadt, kan dit goedkoper zijn dan bij een openbare laadpaal. Het gebruik van stroom zal echter flink toenemen. Om kosten te besparen, is het raadzaam om te kijken of je je energiecontract kunt optimaliseren. Een mogelijke manier om te besparen, is om je auto alleen op te laden tijdens de daluren van je contract. Bovendien kun je met een dynamisch energiecontract nog meer besparen door je auto op te laden tijdens de momenten dat de energieprijzen het laagst zijn.

Thuis laden zonder laadpaal

Het is mogelijk om thuis een elektrische auto op te laden zonder een speciale laadpaal te installeren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een regulier stopcontact, maar dit is niet de meest veilige of efficiënte manier om op te laden. Een regulier stopcontact is namelijk niet ontworpen om de hoeveelheid stroom te leveren die nodig is om een elektrische auto op te laden. Hierdoor kan oververhitting en zelfs brand ontstaan. Daarnaast gaat laden met een regulier stopcontact vele malen trager dan een geschikte laadpaal.

Conclusie

Kortom, het kiezen van een laadpaal voor thuis vereist enige zorgvuldigheid en onderzoek, maar het kan de investering waard zijn voor eigenaren van elektrische voertuigen. Door rekening te houden met factoren zoals laadsnelheid, aantal fasen, connectiviteit, installatiegemak en prijs, kun je een slimme keuze maken.